PRIDE

PRIDE

För oss på La Leia är det viktigt att göra det vi kan för att alla ska känna sig välkomna hos oss. Vi står upp för mänskliga rättigheter och gör vad vi kan för att lära oss och ständigt utvecklas. Malmö Pride är en årligt återkommande Pridefestival som äger rum i Malmö 6 - 10 juli för att belysa HBTQIA+ rättigheter med hjälp av kultur, utbildning och opinionsbildning. Vi har intervjuat projektledaren Anna Tenfält för att lyfta hur vi alla kan hjälpa till och stötta frågan.

Hej Anna och tack för att du vill ställa upp på en intervju för vår blogg. Hur kan vi alla stötta och vara en del av den förändring som behövs?

Som företag är det viktigt att skapa en inkluderande arbetskultur för sina anställda. Det kan till exempel handla om att prata om och skapa rutiner kring hur man stöttar någon som går igenom en könskorrigerande behandling. Det kan även vara bra att ställa sig frågor som: Vad har vi för normer på vår arbetsplats? Hur påverkar det våra anställda? Hur bemöter vi våra kunder? Antar vi någons kön när de kommer in till oss och hur talar vi till våra kunder? Hur möter vi olika målgrupper och kommunicerar vi på ett inkluderande sätt som det ser ut idag? Man kan även tänka på att arbeta med normkritisk kommunikation generellt. Att alltid anta att alla är med i rummet och kommunicera inkluderande som norm. Att inte anta att det inte finns en transperson på arbetsplatsen eller sammanhanget du är en del av. Det kan vara allt från enkla saker som att fundera över om man frågar “har du träffat en snygg kille i helgen” på kafferasten eller på lunchen till större frågor.

Som privatperson handlar det också om att se över sina fördomar och vilka normer man förhåller sig till i sin egen verklighet. Om man inte är en del av communityt kan man läsa på, utbilda och lära sig mer om hur man kan vara en bra allierad. Det kan vara bra att fundera på hur man kan stötta personer som tillhör minoritetsgrupper generellt, alltså inte bara när det gäller HBTQIA+. Det kan man till exempel göra genom att inte anta att andra känner till saker som man själv känner till. Eller genom att inte anta att det alltid är så att män har en relation till kvinnor till exempel. Pride är också ett tillfälle att praktiskt visa sitt stöd. Organisationer måste ansöka för att vara med men privatpersoner kan bara komma och delta.

Varför är den här frågan viktig för dig?

Det känns extra viktigt att prata om detta efter händelsen i Oslo i förra veckan men det är även viktigt att belysa att den här typen av händelser sker hela tiden. Det får ofta större medial uppståndelse när det sker i så stor skala men HBTQIA+-personer är ofta utsatta för hot och våld på olika sätt. För mig är kampen för mänskliga rättigheter otrolig viktig generellt och HBTQIA+-frågan i synnerhet. Vi gör självklart det här av många olika anledningar. Många förknippar Pride med en festival, med fest och så vidare och det är viktigt att få glädjas men det är också viktigt att synliggöra communityt och genom det skapa synlighet, kunskapsspridning och flytta positionerna i samhället så att samhället blir mer inkluderande och har en större förståelse.

Stötta Pride på det sätt du kan <3

Vi är tacksamma över att Anna tog sig tid att svara på våra frågor och hoppas att det gav nya insikter till dig som läser. Dela gärna med dig av dina tankar och vad du skulle kunna göra för att stötta frågan. Om du har någon feedback till oss på La Leia kring hur vi skulle kunna vara med inkluderande är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Hälsningar La Leia Tjejerna ♥️


Kommentera

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.